Vi gjorde ett sista stopp för fika hos Rosenlundsgatans Väventusiaster i Jönköping.
Hemma igen på utsatt tid, trötta och med mer packning än när vi for.
Tack organisatörer för en trevlig resa.
Ann Dahlman
Kyrkefallapojkar
Gammalt recept på bullar från Kyrkefalla i Västergötland.
Smält 50 gram smör och häll i 4 dl mjölk
Smula ner 50 gram jäst i en bunke med lite av degvätskan, när jästen är upplöst tillsätt resten av degvätskan plus ½ tsk salt, 1 msk socker, 1 pkt saffran och 1 liter vetemjöl. Arbeta degen tills den släpper kanterna, strö över lite mjöl och låt jäsa i ca.30 minuter.
Rör under tiden 150 gram smör och 1 dl socker poröst och rör ner 1 ägg. Arbeta in smeten plus knappt 3 dl vetemjöl i den uppjästa degen i bunken. Lite mjöl kan sparas till utbakningen.
Forma degen till knappt fingertjocka längder på ca 20 cm, vik dem på mitten och vrid runt tills ändarna möts.
Lägg pojkarna på bakplåt och låt jäsa i ca 20 minuter.
Grädda i 250 grader i 7-8 minuter.
Pensla med smält smör och doppa dem i strösocker ½ – 1 dl, plus ½ msk vaniljsocker.
Löcka te me pöjkera! (västgötska)
Eva Hannerz