Vädret var strålande med sol och lagom promenadtemperatur. Vi gav oss av tillsammans med vår svensktalande guide till Plovdivs gamla stadsdel. Guiden ”Sorry”( Zornitza Stratieva) har aldrig besökt Sverige utan lärt sig svenska på universitetet och genom mångårig guidning av svenskar.
Plovdiv har anor från den romerska tiden, 100-400-talet e. Kr.
På kullerstensgator anlagda av romarna vinglade vi fram så vi nästan missade de fantastiska byggnaderna. De flesta hus är från 1800-talet och idag varsamt renoverade. Plovdivs “gamla stad” är kulturminnesmärkt sedan 1956 och kommer 2019 att vara Europas kulturhuvudstad. Till dess ska allt vara i perfekt skick.
I staden finns lämningar från en amfiteater från 100-talet. Denna används idag för operaföreställningar utomhus. Vi fick en behövlig fikapaus.
Hantverksbesöken inleddes hos en keramiker som tillverkade bruksföremål och smycken av hög kvalitet. Keramikern visade glatt att hon finns omnämnd i både tyska och japanska reseguider.
Efter 3-rätters-lunch, som intogs på ett mysigt ställe utomhus i skuggan under vinrankor, fortsatte vi till Etnografiska museet. För oss var dräkterna och de stickade vantarna och sockorna av särskilt intresse.
Därefter var det besök hos en väverska som på en ganska primitiv vävstol vävde schalar, dukar och väggprydnader för försäljning. Karelsk spets var en av hennes specialiteter. Hon hade mycket beställningsjobb. Just nu skulle 80 kassar vävas till ett evenemang, men att försörja sig som väverska är lika svårt i Bulgarien som i Sverige. Hon hade 7 vävstolar total, flera utlokaliserade till familjemedlemmar som hjälpte till med vävningen. När vi visade en liten vävnad från Sverige kom det fram fler gamla fina vävar som fanns i gömmorna…. :).
I en närliggande lokal arbetade en kvinna som av majskolvsblad flätade korgar, skålar och andra bruksföremål. Ett tufft jobb för händerna att från de blöta bladen forma kärlen.
Strax utanför denna lokal fanns en stor kulle med ruiner efter bosättningar från 5000-talet f.kr. Härifrån har man en magnifik utsikt över staden.
På vägen tillbaka till hotellet passerade vi loppisar, hantverks-shoppar och moderna butiker till fromma för deltagarnas inköpsglädje. Prisnivån i Bulgarien ligger långt under den svenska. Medelinkomsten är ca 3500kr/månad.
Längst in i vad som ser ut att vara en vanlig souveniraffär hittar vi 6 vävstolar- och ramar! Här vävs bl.a. grova och färgglada bildvävar samt knutna mattor.
Strax intill ligger en butik med mycket textil, t.ex. broderade blusar, klänningar, mattor, väggprydnader och mycket mer. Även här blir den lilla svenska vävnaden en dörröppnare, speciellt när man inte har ett gemensamt språk!
Lite längre bort ligger en fotobutik där en ung tjej (21 år!) har specialiserat sig på att fotografera människor i gamla, fina kläder. Hon letar upp t.ex. gamla bulgariska folkdräkter som hon restaurerar. Hon trodde inte det fanns någon skola att gå för detta utan kunskapen hämtar hon bl.a. från Internet.
Under en av de större affärsgatorna ligger en mycket stor och gammal Gladiatorarena (Roman stadium) varav en del delar fortfarande kan beskådas. Eftermiddagen avslutas för många av oss på ett kafé med fin utsikt över den.
Kvällen avslutades med en 3-rätters middag på hotellet (hmmm… alla våra måltider på denna resa visar sig bli 3-rätters… :)).
Ann-Margret Nilsson och Anette Carlsso
Torsdagen den 10 september