Irland 14-19 september 2013
23 september, 2013
Umeå till Hälsingland
14 augusti, 2016

Reseberättelser från Bulgarien 8 – 15 september 2015

Bulgarien var resmålet för oss 15 som följde med. Intressant men tänkvärt. Sofia en modern storstad som ser ut som många andra. Landsbygden bjuder på hästkärror med romer och stora packningar. Kåkstäder som ser ut som bombade ruiner. Åkrar hackade för hand av många män. Vi såg herdar som vallade både getter, får och kor. Det saknades stängslade hagar.

Ett land som upplevt många krig genom århundraden. De gamla romarna var där, grekerna, turkarna och ryssarna. 1990 blev landet av med det kommunistiska styret. Från alla dessa tidsåldrar har man sedan byggt mängder av monument. De ryska ensamt uppgår till 850 st, totalt i landet 3 330 st. Lovar att vi såg alla ryska! Landets yta är endast 1/4 av Sveriges och hälften består av bergskedjor. Invånare 6,9 miljoner (varav 900’ Romer). BNP plats 72 i världen att jämföras med Rumänien som har dubbla ytan med BNP plats 49 (21,7 miljoner invånare). Bulgarien är i hög grad ett jordbruksland präglas av de senaste 20 årens befolkningsminskning på ca 1,2 miljoner människor. Befolkningsminskningen beror både på utflyttning och på att de flesta familjer i Bulgarien endast skaffar ett barn.

Vi tillbringade många timmar skumpande fram med en glad busschaufför över stock och sten och höga berg på serpentinvägar.

Obligatoriska vävkryss som löstes av duktiga deltagare trots stor vånda.
Anne Mårtensson

Tisdagen den 8 september
Elva glada och förväntansfulla resenärer möttes på Arlanda 7.45. Vi flög sedan till Wien där vi sammanstrålade med våra fyra medresenärer från Kastrup. Efter ett längre lunchstopp fortsatte vi vidare mot Sofia där vi landade strax före 18. Vi välkomnades av guiden Zornitza Stratieva och chauffören Antoni. Bagaget lastades in i bussen (utom Kerstin Carlssons väska som inte kom). Färden fortsatte i ett par timmar i buss innan vi var framme i Plovdiv, Bulgariens näst största stad.

Därefter snabb inkvartering på Hotel Ramada Plovdiv och sedan en mycket sen middag vid en närliggande restaurang.
Tuula Lindström

Onsdagen den 9 september-PLOVDIV

Vädret var strålande med sol och lagom promenadtemperatur. Vi gav oss av tillsammans med vår svensktalande guide till Plovdivs gamla stadsdel. Guiden ”Sorry”( Zornitza Stratieva) har aldrig besökt Sverige utan lärt sig svenska på universitetet och genom mångårig guidning av svenskar.

Plovdiv har anor från den romerska tiden, 100-400-talet e. Kr.
På kullerstensgator anlagda av romarna vinglade vi fram så vi nästan missade de fantastiska byggnaderna. De flesta hus är från 1800-talet och idag varsamt renoverade. Plovdivs “gamla stad” är kulturminnesmärkt sedan 1956 och kommer 2019 att vara Europas kulturhuvudstad. Till dess ska allt vara i perfekt skick.

I staden finns lämningar från en amfiteater från 100-talet. Denna används idag för operaföreställningar utomhus. Vi fick en behövlig fikapaus.
Hantverksbesöken inleddes hos en keramiker som tillverkade bruksföremål och smycken av hög kvalitet. Keramikern visade glatt att hon finns omnämnd i både tyska och japanska reseguider.
Efter 3-rätters-lunch, som intogs på ett mysigt ställe utomhus i skuggan under vinrankor, fortsatte vi till Etnografiska museet. För oss var dräkterna och de stickade vantarna och sockorna av särskilt intresse.

Därefter var det besök hos en väverska som på en ganska primitiv vävstol vävde schalar, dukar och väggprydnader för försäljning. Karelsk spets var en av hennes specialiteter. Hon hade mycket beställningsjobb. Just nu skulle 80 kassar vävas till ett evenemang, men att försörja sig som väverska är lika svårt i Bulgarien som i Sverige. Hon hade 7 vävstolar total, flera utlokaliserade till familjemedlemmar som hjälpte till med vävningen. När vi visade en liten vävnad från Sverige kom det fram fler gamla fina vävar som fanns i gömmorna…. :).

I en närliggande lokal arbetade en kvinna som av majskolvsblad flätade korgar, skålar och andra bruksföremål. Ett tufft jobb för händerna att från de blöta bladen forma kärlen.
Strax utanför denna lokal fanns en stor kulle med ruiner efter bosättningar från 5000-talet f.kr. Härifrån har man en magnifik utsikt över staden.

På vägen tillbaka till hotellet passerade vi loppisar, hantverks-shoppar och moderna butiker till fromma för deltagarnas inköpsglädje. Prisnivån i Bulgarien ligger långt under den svenska. Medelinkomsten är ca 3500kr/månad.

Längst in i vad som ser ut att vara en vanlig souveniraffär hittar vi 6 vävstolar- och ramar! Här vävs bl.a. grova och färgglada bildvävar samt knutna mattor.
Strax intill ligger en butik med mycket textil, t.ex. broderade blusar, klänningar, mattor, väggprydnader och mycket mer. Även här blir den lilla svenska vävnaden en dörröppnare, speciellt när man inte har ett gemensamt språk!

Lite längre bort ligger en fotobutik där en ung tjej (21 år!) har specialiserat sig på att fotografera människor i gamla, fina kläder. Hon letar upp t.ex. gamla bulgariska folkdräkter som hon restaurerar. Hon trodde inte det fanns någon skola att gå för detta utan kunskapen hämtar hon bl.a. från Internet.
Under en av de större affärsgatorna ligger en mycket stor och gammal Gladiatorarena (Roman stadium) varav en del delar fortfarande kan beskådas. Eftermiddagen avslutas för många av oss på ett kafé med fin utsikt över den.
Kvällen avslutades med en 3-rätters middag på hotellet (hmmm… alla våra måltider på denna resa visar sig bli 3-rätters… :)).

Ann-Margret Nilsson och Anette Carlsso

Torsdagen den 10 september

Dagen startade med en typisk hotellfrukost med både varm och kall mat. På dagens program stod ett besök på National Museum of the Textidel Industri i Sliven och efter lunch en kort bussfärd till Kotel för att göra ett besök hos mattvävare.

Vädret var mulet och regnet hängde i luften – perfekt för busstur.

Vi lämnade Plovdiv vid niotiden och åkte ca 2 tim till Sliven. Bussfärden gick över slättlandskapet med bergen som bakgrund. På slätten odlades stora fält med solrosor som stod som torra pinnar med fröställningarna kvar, dessa kommer att skördas med speciella skördetröskor. En vanlig syn var också betande får och kor. Det fanns inga inhägnader utan herdar som vaktade djuren. Väl framme i staden Sliven där bl. a. Bulgariens första yllefabrik grundades 1836 av Dobri Jeljhskov. Museet visar den textila industrins framväxt i Bulgarien både ur vetenskapligt och tekniskt perspektiv. Vi får se redskap som använts i textil produktion från 700-talet f.Kr. fram till 1900-talet, allt från hemmatillverkning till industriell tillverkning och enkla träredskap till stora bullriga maskiner. Många av de ”modernare” maskinerna för hantering av textil, såsom bl.a. vävning, spinning, stickning och valkning var iordningställda för visning.

Efter lunch reste vi vidare till Kotel där vi fick se mattor vävda i kelim en teknik som har använts i dessa trakter sedan 1800-talet. Det var stora mattor upp till ca 4 meters bredd i starka färger och rikligt mönstrade. På museét fanns också en utställning av vävda ikoner och vävar med krigsmotiv av två bulgariska textilkonstnärer.

Utanför museet hade flera kvinnor samlats med sina vävda alster i form av mattor, väskor och väggprydnader. Flera av resenärerna handlade till mycket förmånliga priser.

Vi reste sedan till Katunishte där vi bodde en natt i en by med sexton invånare.
Astrid Bergelv, Kerstin Carlsson, Christina Stjernström

Fredagen den 11 september

I dag åker vi på den Trakiska slätten, söder om Balkanbergen, mot den tidigare huvudstaden Veliko Tarnovo.
Stora rosenodlingar passerar. Ur Damacenarosen, som blommar i maj, utvinns rosenolja, som används i kosmetiska produkter.

Vi åker serpentinväg upp över Shipkapasset 2000 m.ö.h., nerfarten är lika snirklande. Någon utsikt finns inte, allt är tätt skogbevuxet. Passet är Bulgariens mest berömda plats. Över 200 000 ryssar stupade här i befrielsekriget mot turkarna 1878. Som minne över slaget byggdes med ryska pengar 1902 en rysk-ortodox kyrka, som vi också besökte. Souvenirförsäljning som vanligt, och det handlades friskt. Resultatet blev att vi åkte vidare i en starkt rosendoftande buss.

Nästa stopp är Etara, ett utomhusmuséum med inriktning på traditionellt hantverk, som utförts i de bulgariska bergsbyarna. Syftet är att bevara kunskaperna till kommande generationer.

Vävtävling 2 presenteras under bussfärden. Dagen i ösregn avslutas med ankomsten till Veliko Tarnovo, en charmig stad, där husen klättrar på bergsluttningarna. Staden upphörde att vara huvudstad 1393, då Bulgarien ingick i det turkiska väldet.
Anita Malmius och Gisela von Weisz

Lördagen den 12 september

Vi vaknade upp på Hotel Premier i Bulgariens gamla huvudstad Veliko Tarnovo. Efter frukosten skjutsade vår busschaufför oss några minuter fram till den gamla bron där vi steg ur bussen och promenerade upp till ruinerna av den medeltida fästningen Tsarevets. Vår guide berättade att Bulgarien firar Självständighetsdagen den 22 sep, (1878, Den 3 mars firas Frihetsdagen. Pojkar fick gå i skolan från mitten av 1800-talet men det var inte obligatoriskt.

Kyrkan högst upp på berget är endast ett monument som är byggt på 1980-talet. Det är ingen kyrka i vanlig bemärkelse. Målningarna inuti monumentet beskriver alla övergrepp som gjorts på folket i Bulgarien genom åren. Bulgarier blev – som exempel – kristna på 800-talet, vilket medförde att 50 familjer utplånades.

Efter guidens berättelse om Bulgariens historia och målningarna i monumentet vandrade gruppen ned för berget för att dricka kaffe. Det småregnade till och från under dagen men alla kom ner välbehållna. Kaffe och kaka beställdes på ett trevligt café. Kaffet serverades först och därefter bakade man de kakor vi beställt. Slutligen serverades goda kakor. Den som väntar på något gott………

Dagen fortsatte med promenad genom den gamla staden i Veliko Tarnovo med traditionella hantverkare, butiker och konstgallerier. Därefter åt vi god moussaka till lunch på fin restaurant i de gamla kvarteren. Vi besökte också ett litet väveri där några av oss provade på att väva på vävstolen. Efter rundvandring och shopping avslutades dagen med middag på hotellet kl 20.00.
Eva Krafth och Gunnar Carlsson

Söndagen den 13 september

Idag startade vi 25 minuter tidigare än vi gjort tidigare, eftersom vi skulle åka långt. Det bar tillbaka upp över Balkanberget. Innan vi började åka uppför bad vår chaufför Toni att högst upp få veta hur många olika kurvor det var på vägen upp. Många kurvor var det. Ingen svarade rätt när vi var uppe. Svaret var att det fanns två olika kurvor, till höger och till vänster.

Uppe vid passet Shipka stannade vi för fikapaus. Två i gruppen försökte hinna upp till monumentet för det slag som ägde rum i passet år 1878, där ryssar och bulgarer besegrade turkarna. Vilket senare ledde till att Bulgarien blev ett fritt land efter 500 års ockupation av turkar. Upp till monumentet var det 1000 trappsteg.

När vi kom ned på den stora slätten igen var det solsken efter 3 dagars mulet och tidvis regnigt väder. Här nere odlar man rosenbuskar och även lavendel. Bulgarien är ett av få länder som producerar rosenolja. Rosorna plockas tidigt på morgonen i maj. Vi åkte förbi en fabrik som producerar rosenprodukter. På slätten odlas också mycket solrosor. De var ännu inte skördade, de stod kvar för att torka, alltså inte alls vackra. På slätten såg vi också många herdar med sina hjordar. Kor, får och getter går inte innanför staket i Bulgarien utan vallas av herdar. Även hur man plockade valnötter med långa påkar var intressant att se.

Efter några timmar nådde vi den bergskedja som ligger söder om den stora slätten och så småningom kom vi fram till staden Velingrad. Där finns 77 källor, 20 till 90 grader varma och många SPA-anläggningar. Nästan alla stadens gator var uppgrävda för att man skulle lägga ned några sorters ledningar. Chaufören hade fått fel adress på vår lunchrestaurang, så vi åkte runt på de uppgrävda gatorna. Till sist hamnade vi rätt och vid kl 15 fick vi vår lunch. Därefter bar det av till ett mycket finns SPA hotell. Några av oss hann ligga en stund vid poolen och många tog olika typer av behandlingar. Vi avslutade dagen med en god middag och en trevlig servitör.
Kristina Hedin och Gabriella Lundqvist

Måndagen den 14 september

Lämnade spa-anläggningen för ”guidad” tur i Velingrad med sina små speciella utgrävningar på alla gator. Dagens första besök var hos Hemus Ltd. där tillverkning av mattor sker helt för hand.

Ägaren Nino Parpulov tog emot och visade oss runt. Företaget startade på 1990-talet och den första beställningen kom från USA. Frågan som Nino fick var om han kunde tillverka en flatvävd matta vilket han inte visste då men svarade ja. Han kontaktade de äldre vävande kvinnorna och inom 8 månader hade dessa lärt ut
vävsätten till den yngre generationen. Idag arbetar 30 personer i företaget och arbetstiden är 40 tim/vecka. Studenter tas emot och dessa kommer uteslutande från Bulgarien. De största beställarna är brittiska kungahuset och museer etc. Företaget försöker även etablera sig på den franska marknaden. En provkollektion är framtagen bl a den gula mattan som låg på golvet i stl 3,5 x 4 m vävd med 70 olika färger. Priserna varierar mellan 200 och 400 euro/m².

Materialet till mattorna är 100% bomull i varp och 100% ull i plock. Allt lokalproducerat i Bulgarien. Färgning av ullen görs på plats med färger från Lanaset. Olika sorters mattor vävs, den flatvävda som härstammar från Kotel, Persisk knut och Kelim. När en matta ska tillverkas görs först en skiss och sedan en provväv på 1 m² för godkännande av beställaren. I väveriet finns Europas största vävstol där man kan väva 140 m² stora mattor. Man väver ca 5 cm/dag beroende på hur bred mattan är och ungefär 35 plock/dm². Varptätheten är 35 trådar/5 cm. Vi lämnade detta intressanta besök alldeles för snabbt för vidare färd till Sofia.

I Sofia var vi inne i Alexander Nevskykatedralen med sina tolv klockor där vi även fick se ikoner från 1400-talet i kryptan. Vi fortsatte sedan vår stadspromenad till lunchstället och på vår väg såg vi ännu fler monument och kyrkor. Efter lunchen fortsatte vi till Etnografiska museet där visning av gamla och nyproducerade (efter äldre förlagor) mattor sågs, Chiprovstski, Garibaldi och Bakham fanns noterat bredvid, möjligen olika vävsätt. En av guiderna, Bistra Pisancheva, visade oss frihandsknyppling samt sina broderade kläden. De som ville fick möjlighet att sy spets. Hennes hemsida och på Youtube finns en länk där hon lagt ut 7 lektioner hur man syr spetsar; youtube.com och sök på needle lace by bistra pisancheva. Bistra och Lidia Raeva finns även på Facebook.

Stadspromenaden avslutades med vaktavlösning vid regeringskansliet och ett besök i Sofias äldsta kyrka, Church of St George, som ligger bland resterna av den antika staden Cervika. Kyrkan byggdes av romarna på 400-talet.

Kvällens middag intogs på en typisk Bulgarisk restaurang med levande musik där även prisutdelningen skedde. Lyckliga vinnare var Astrid, Gabriella, Gisela och Gunilla.
Elisabeth Fredriksson och Gunilla Åkesson

Tisdagen den 15 september

Efter frukost hämtades vi till bussen för resan till flygplatsen. Det var läsårets första skoldag vilket betydde extra mycket trafik på vägarna. Efter 30 minuters resa var vi framme. Vi tog adjö av vår guide och chaufför. Flyget till Wien gick vid lunch tid så det fanns tid för oss att göra av med de sista bulgariska Leva på den ”ganska öde flygplatsen”. I Wien fick vi som skulle till Arlanda rusa till nästa gate. Väl hemma i Sverige tog vi adjö och vi förskingrades i myllret av andra resenärer för att ta oss vidare till respektive hemorter.

Tack alla för en trevlig samvaro under resan.

Tack också till Jörgen Westerhov på First Class Travel för ditt engagemang för vår Bulgarienresa.
Anne Mårtensson och Tuula Lindström