Utflykt till Östergarnslandet
2 juli, 2024

Finlandsresan

Blomkvists

Den studieresa runt Bottenviken som arrangerades av Lestanders buss på initiativ av Västerbottensvävarna avgick på nationaldagen.Trots att den regionsbuss från Umeå som skulle ansluta till Lestanders buss i Skellefteå var över en halvtimme försenad, möttes vi umeåbor inte av några sura miner. Monica som var vår guide och Erik som körde bussen visade bara glada miner och vi som deltagare var också glatt förväntansfulla.

 

Visst kurrade magen en del innan vi nått till Haparanda och fick inta lunch på Ikea, men det uppvägdes av den positiva attityd som hela gänget visade och som höll i sig under hela resan. En god om än försenad middag fick vi på hotellet i Karleby och vi gick till sängs mätta och glada.
Efter en rejäl hotellfrukost drog vi iväg på andra dagens första studiebesök som var hos Blomkvists plantskola.

Det var en imponerande anläggning med 40-åriga anor. Deras sortiment är både träd, buskar och plantor av både perenner och bär. Många är tåliga och passar väl i vårt klimat. De flesta av oss blev frestade att köpa någon växt. Flera fruktträd fick lyckligtvis plats i bussens bagageutrymme. Själv nöjde jag mig med några jordgubbsplantor.
Nästa stopp var vid en byastuga tillika vävstuga där textilläraren entusiastiskt berättade om verksamheten som pågått i 30-talet år och vi fick se resultaten av de senaste årens produktion. Särskilt imponerade blev vi av Gun som bar en egen knypplad sjal i silke. Många andra fina textilier visades bland annat resultaten av Naturlig Färgning i glasburkar.

Efter lunch åkte vi till det som kanske var resans höjdpunkt: Lankava Oy . Eftersom jag gett mig själv förbud att köpa mer garn, så led jag vissa kval när jag klämde på det mjuka garnet av kamel/silke/ull. Men ståndaktigt nog så kunde jag avstå. Däremot inhandlade jag en rundsticka och en liten hopfällbar sax samt några mindre rullar makramésnören (OBS! ej garn).

Vi övernattade centralt i Vasa på Hotel Astor som var ett trevligt hotell i gammeldags stil. Efter frukosten fick vi som anmält oss till en workshop i korgflätning ta en kort promenad till Loftet – Vasas slöjdcentrum kan man väl kalla det. Där inrymms både en butik och utställnings- och kurslokaler.
Korgflätning är Årets hantverksteknik i Finland och vi hann fläta en liten korg i papper på de två timmar som var avsatta för ändamålet. Den tekniken kan med fördel appliceras på andra material som näver och tomma kaffepåsar.

Sedan fick vi lyssna på ännu en entusiastisk textillärare som jobbade främst med barn i skolåldern. Hon hade ett bra pedagogiskt upplägg för barn som hade tid efter skolan och föräldrar som var villiga att lägga en slant (ca 800 kr/termin) för att barnen skulle få utveckla sin kreativitet genom olika slöjdtekniker.
Efter lunch åkte vi till Strömsö och blev guidade av Barbro som var bosatt i byn och var väl insatt i gårdens historia. Huset byggdes 1852 av en brukspatron. 1882 övertogs gården av handelsman Jacob Finnilä och hans fru Sofia och huset användes som sommarvilla. Efter paret Finniläs bortgång gick gården i arv först till deras barn och sedan barnbarn. Ragna Boucht, ett av barnbarnen, bodde i villan i flera decennier. 1963 köpte Korsholms kommun Strömsö och använde det som friluftsområde och huset som festlokal. 2002 köpte Vasa stad Strömsö och en del av området hyrs nu av Yle som producerar TV-programmen. Paret Finniläs dotterson Christer, f. 1911, medverkade i det allra första TV-programmet från Strömsö. Förberedelser för öppet hur den 12 juni var på gång när vi gjorde besöket så det var lite kaotiskt inne i några rum. Men ett vackert hus med underbar omgivning är det verkligen.

Tidigt den fjärde dagen åkte vi ut med bussen till färjan och fick äta frukost på båten. Jag och Gunnel Grelsson hade en spontan kort demonstration/workshop i Zoom Loom-vävning för de deltagare som var intresserade efter frukosten. Det blåste 10 sekundmeter men gungade inte alls. Efter en behaglig resa steg vi nöjda iland i Holmsund och vinkade i Umeå av de som åkte vidare mot Skellefteå och Luleå.

Ett stort tack till vår eminenta guide Monica Holmgren och hennes sambo Erik för en fantastisk resa och hoppas få återkomma nästa år med en resa till Gävle och Vävmässan.

Text och bild: Ringvor Gustavsson