Uppland Sörmlands vävare besökte Hallwylska Palatset 31 maj 2024.
En kort promenad från Sergels Torg mitt i Stockholm, mellan Norrmalmstorg och Dramaten, ligger Hallwylska Palatset. Innanför portarna öppnar sig en förgången värld, långt från turistströmmarna och försommarvärmen utanför på Hamngatan.
På bilden berättar guiden om de vävda tapeterna. Renoveringar gjordes hos Handarbetets Vänner innan vävnaderna, en del från 1500-talet, placerades på särskilt anpassade ytor på palatsets väggar.
Palatset uppfördes av greven och grevinnan Walther och Wilhelmina von Hallwyl åren 1893 – 98. Byggnaden var makarna von Hallwyls vinterbostad och där fanns också kontor för familjens företag, lokaler för grevinnans enorma samlingar av antikviteter, plats för tjänstefolk, stall till hästar och vagnar och allt annat som behövdes i ett förmöget hushåll vid förra sekelskiftet. Makarna skänkte huset till svenska staten, som övertog fastigheten med alla inventarier när Wilhelmina avled 1930. Byggnaden öppnade som museum 1938. Läs mer HÄR. Gör ett besök!
Grevinnan lät katalogisera alla föremål, som dokumenterades med bild och text i ett stort bokverk i många band. Allt är inmärkt med inventarienummer, som den enkla handduken till rakknifen.
Palatset inreddes med antikviteter och grevinnan köpte möbelgrupper som hon lät klä om med nytillverkade textilier. Vår guide hade plockat fram kartongerna, de akvarellmålade förlagorna, till några av möbelklädslarna, vävda med tunna garner i gobelängteknik hos Handarbetets Vänner. Det var intressant att se de färgstarka kartongerna i kontrast till vävnaderna där färgerna bleknat bort till milda pasteller.
Text och foton: Elisabet Jansson