Den 20 oktober samlades ett 25-tal vävintresserade i Blekingemusèet för att ta del av Monica Hallèns erfarenheter och råd vid vävning av trasmattor och kuddar.
Den mycket uppskattade föreläsaren var inbjuden genom ett samarbete mellan Slöjd i Blekinge och Blekingevävarna. Monica började med att berätta om sig själv, sitt intresse för trasmattor och dess historia. ”Den här boken är en kärleksförklaring till kollegor från äldre tider som en gång vävde alla dessa trasmattor.”
Många var de vackra mattor och kuddar att inspireras av, som ställdes ut i lokalen. Kortfattat hade Monica följande förslag för att kunna väva vackra alster:
– Använd färgad mattvarp för att förstärka färgerna och ofärgad som effekt eller till ljusa mattor. Linvarp endast till inslag av lintrasor, då mattan annars blir sladdrig vid tvätt.
– Solva i rosengång, som ger mer frihet till variation och med enkel teknik av 4 skaft och 6 trampor.
– Skeda tätt, 4-6 trådar/cm för att eventuellt mönster skall framträda.
– Använd enkla tunna trasor 1,5-2 cm breda och till bottenfärg gärna ”trasbollar”, olikfärgade trasor eller melerad botten med till exempel bruna inslag i svart.
– Ränderna behöver inte vara i strikt ordning och om någon tar slut ta en annan. -Avslutningen kan vara bandkantning, frans eller vävd fåll.
Monica rekommenderar en vass sax vid arbetet och att mattorna tvättas i kallt vatten med såpa.
Mycket annat intressant finns att läsa i Monicas bok “I TRASMATTANS VÄRLD FRÅN A TILL Ö”, vilken jag varmt rekommenderar.
Birgitta Larsson