Inspirationsträff med Tommy Jonestrand
23 oktober, 2024
Garn- och Tygverkstan i Visby
30 oktober, 2024

Kurs hos Östgötalin-Lintågan

lin

Östergötlands Handvävare 12 oktober i Linköping

Med linet i centrum

 

Lördagen den 12 oktober 2024 infann sig 12 förväntansfulla kvinnor från Östergötlands Handvävare i Östgötalins-Lintågans lokaler vid Trädgårdsföreningen i Linköping. Vi togs emot av Anne-Charlotte Högner, Anita Lundgren och Marie Lord. Tre riktiga proffs inom linodling och linberedning!

Dagen inleddes med fika då Anne-Charlotte och Anita berättade om konsten att odla lin.

Linodling (axplock från presentationen):

– Lin är lättodlat!

– Passar på ”lagom” mullhaltig lätt lerjord i sol och lite skugga, gärna i vind. Kräver inte mycket näring (ge inte för mycket kväve!) men behöver jämnfuktig miljö.

– På våra breddgrader är det lämpligt att så linet från slutet av april till början av maj, ungefär 1kg frö på 60 m2. Alla frön gror inte samtidigt vilket kan orsaka ojämn växt som kan undvikas genom underhålls vattning.

– Odlingen behöver hållas ogräsfri tidigt i växtperioden.

– Linet blommar efter ca 10-12 veckor. Varje blomma blommar en dag!

– Ca 100 dagar efter sådd eller 30 dagar efter blomningen kan linet ryckas. Det har då gulnat och bildat gula frökapslar.

– Linet rycks genom att man tar om ett knippe strån med båda händerna (ett handmått) och rycker upp linet med rötterna. Att skilja på kärvar med grova strån (oftast från linfältets kanter) och kärvar med fina strån är bra inför beredningen av linet.

– Ryckta kärvar hängs upp för torkning och lagring, vanligtvis två och två hopbundna i kors.

Genomgången avslutades med att vi fick var sitt linstrå. Vi bröt det och kunde enkelt skilja linfibrerna från veden dvs. linet var tillfredsställande rötat. Så starka fibrerna från ett strå var!

Sedan var det dags att med hjälp av instruktioner och handledning av våra värdinnor, jobba praktiskt med beredning av linkärvar som tillhandahölls av Östgötalin-Lintågan. Några av oss testade även med eget lin. Vi arbetade med momenten nedan i två parallella grupper med avbrott för lunch.

  • Repning. De torkade linkärvarna repades fria från frökapslar, vilka innehöll ca 10-12 frön. För att minska ”spillet” är det viktigt att rotjämna kärvarna genom att dunka rotändan mot en hård plan yta!
  • Rötning. Rötningens funktion är att göra det möjligt att skilja linfibrerna från veden. Det repade linet kan mark- eller vattenrötas. Rötsvampar respektive bakterier gör jobbet i de två rötningsmetoderna. Rötningen sker antingen på våren (februari – mars) eller på hösten (då gräset slutat växa). Linet ska vändas efter halva rötningstiden. När den infaller liksom när linet är färdigrötat kan vara svårt att avgöra eftersom processen påverkas av bl a vädret. Testet vi gjorde med linstrået kan användas för att testa hur långt rötningen kommit. Markrötat lin ger ljusare lintågor än vattenrötat och vårrötat lin är ljusare än höströtat. Perfekt rötning är svårt att uppnå!
  • Bråkning. Det rötade och torkade linet förbereds för bråkning genom att rot- och blomrester avlägsnas med hjälp av en riktigt grov häckla och lintågan rotjämnas. Bråkningen är en mekanisk bearbetning av linet som knäcker linstråna och krossar veden så att linfibrerna friläggs från de omgivande växtdelarna. Skaka inte lintågan under bearbetningen!
  • Skäktning. Linet skäktas för att rensa lintågan från krossad ved som återstår efter bråkningen. Vi lägger linet över en skäktstol och slår på det med en skäktkniv. Det skäktade linets kvalitet och glans påverkas av hur väl man lyckas! Skaka inte lintågan!
  • Häckling. Vid häcklingen dras det skäktade linet genom en uppsättning av vassa metallpiggar. Syftet är att skilja långa fibrer från kortare fiberknippen (häckelblånor/häckeltow) vilka läggs åt sidan. Häcklingen genomfördes i tre steg, i häcklor med tätare och tätare metallpiggar. Viktigt att vara lätt på hand och inte ”slita” linet genom häcklan! Slutresultatet blev mjuka blanka lintågor med parallella långfibrer färdiga för spinning.

Besöket avslutades med att Marie demonstrerade spinning med slända och att vi fick vrida ihop våra tågor till lindockor.

Glada och nöjda lämnade vi Lincentrum med nya insikter och erfarenheter och med egenhändigt beredda lintågor. Stort TACK Anne-Charlotte, Anita och Marie för en mycket lärorik och inspirerande dag då vi på ett mycket trevligt sätt fick ta del av er stora kunskap om och erfarenhet av att arbeta med lin!

Text & bild: Lena Nilsson

ledarna
deltagarna
frörepning
rötning
bråkning
skäktning
repning
spinna
linfläta