Projekt GUTi
13 oktober, 2024

Inspirationsträff med Tommy Jonestrand

Uppland Sörmlands Vävare kallade till zoom-möte den 10 oktober med Tommy Jonestrand och hans mattor.

Den 10 oktober hade vi i Upplands-Sörmlands Vävare kallat till ett inspirationsmöte via zoom med Tommy Jonestrand då han skulle visa sina mattor. Intresset var mycket stort, det blev rekord för den här sortens ”öppna” möten (67 st var inloggade)!

 

Tommy visade oss runt i sin ateljé på Ekerö och visade en hel del av det han haft ute på Konstringen. Det var ullmattor och tygmattor i olika kvalitéer i massor. Han visade på lite olika tekniker och dessutom lärde han oss hur man gör avslutningar på mattorna och vi fick en ordentlig förevisning av hur man gör en orientalisk fläta.

Det var en fantastisk inspirationsträff som verkligen gav oss just inspiration, det var lättsamt och det var lätt att få ställa frågor som alla besvarades i sann Tommy-anda.

Tack Tommy för att du så välvilligt delar med dig av din kunskap och låter oss, både vana vävare och noviser, få ta del och lära oss.

Eftersom vi spelade in mötet finns alla bilder och filmer i den inspelningen men vill ni titta själva i lugn och ro så kan ni gå in på de separata länkarna nedan också.

Hela inspelningen av mötet (där nedanstående material visas)
Film från ateljén
Presentation från ateljén samt förslag på avslutningar
Orientalisk flätaNeddragning av varp (film)Överskottet klipps bort (film) Uppvik av kant och stygn mellan varje pärlknut (film)
(För att se filmerna: tryck på pilen i mitten av bilden när ni öppnat den)

Agneta Andersson
Ordförande i Uppland-Sörmlands Vävare