Textilresa i Sörmland i samarbete med Larssons resor
2 oktober, 2024
Kurs i Bindningslära
8 oktober, 2024

 Kyrkovandring med Fader Charles i Visby

Lördag 21 september, i vackert höstväder, samlades ett 10-tal GV-medlemmar vid Visby Domkyrka S:ta Maria.

Fader Charles tog oss med på en historisk vandring till några av Visbys medeltida kyrkoruiner. Kyrkorna tillhörde tre olika kategorier under denna tid: gästkyrkor, församlingskyrkor och ordenskyrkor.

Helge Ands kyrka med ett åttasidigt kyrkorum och två våningar uppfördes omkring 1200 enligt en teori av biskop Albert av Riga som samlingsplats för pilgrimer och korsfarare på väg till Livland. Den är ett exempel på en gästkyrka.

Sankta Katarina eller Sankta Karins kyrka vid stora torget var en ordenskyrka, som byggdes av franciskanerorden för Visby konvent. Fader Charles, som är franciskaner-munk och präst i katolska kyrkan i Visby, påpekade att han är den första franciskaner-munken på Gotland på 500 år!

Den tredje kyrkoruinen, som vi fick besöka, var Sankt Lars. Kyrkan fick sitt namn efter Sankt Laurentius och uppfördes som gotlänningarnas församlingskyrka i centrala Visby. Intill denna på samma kyrkogård uppfördes Drottens kyrka som tyskarnas församlingskyrka.

Vi avslutade vår vandring i den katolska kyrkan, Kristi Lekamens kyrka, som invigdes 1982. Den är den första katolska kyrkan som byggts på Gotland sedan medeltiden.

Det var spännande och lärorikt att guidas av Fader Charles, som berättade historien ur ett katolskt perspektiv, vilket kändes rätt, då de medeltida kyrkorna ju byggdes före reformationen.

Fader Charles vill aldrig ha betalt för egen den men är tacksam för ett bidrag till Bokkaféet. Bidraget landade på 1200kr från deltagarna, vilket gladde den överraskade mottagaren.

Efteråt var vi några som fikade på just Bokkaféet; litet, mysigt och gott.

Ann-Marie Silén, GV