Korgkurs i Hemslöjdens Hus Jönköping 2024
15 maj, 2024
Månadens väv Juni 2024
1 juni, 2024

Vävsöm 13 maj 2024

Inspirationsmöte med Åsa Martinsson inför höstens planerade kurs i vävsömnad

Medlemsmöte med Gotlands vävare den 13 maj 2024
Plats: ABF s lokal
Närvarande: 9 medlemmar
Medlemsmötet hade två delar.
* Del 1 en inspirationsföreläsning av Åsa Martinsson om vävsöm

Inspirationsföreläsningen med Åsa Martinsson
Vävsömnad förekommer i tre områden; Jämtland, Öland och Gotland.
På museet i Visby finns dynor, troligen från 1700-talet eftersom det finns tofsar av kattunstyg. Mönstret är troligen medeltida. Botten är ett panamatyg och broderiet i högglansigt ullgarn. Storleken på dynorna är 50*50 cm och passar därmed till medeltida stolar. En sådan stol har en sarg vilket kräver en stoppad dyna så att det ska bli bekvämt att sitta i stolen.
När man analyserar en sådan dyna behöver man se avigsidan eftersom det inte går att avgöra från framsidan. Det kan vara vävt krabbasnår eller vävsöm. På avigsidan ser man hur stygnen från vävsömmen går fram och tillbaka utan långa hopp medan vävt krabbasnår är snärjt på baksidan.
På baksidan av vävsöm ser man att trådarna är knutna i båda ändarna. I regel behöver man inte göra långa hopp om ”man börjar på rätt ställe”.
Motivet blir olika beroende på hur tyget är vävt, helt kvadratiskt eller avlångt.
Kalmar läns museum har olika varianter av vävsöm, tyvärr monterade så att man inte ser baksidan. I samband med en utställning 2013 tog de även fram broderisatser i vävsöm (finns att köpa i Kalmar läns hemslöjds webbutik).
Åsa Martinsson har sammanställt många mönsteridéer i samband med ett läger på Bornholm. Historiska mönster är analyserade i weave-point. Svårigheten kan vara att hitta lämpligt tyg att brodera vävsöm på. Åsa har en del material och annat slag går att köpa men lämpligt ”grovt och kvadratiskt” kan vara svårt att få tag på. Åsa har lämpligt garn att brodera med.
Förslag till kurs i vävsömnad
Minst 5 – 6 deltagare för minst tre måste vara med samtidigt för att kurstillfället ska räknas. Bör vara 4 – 5 träffar. Dels för att få lite introduktion men även att hitta material och färdigställa något större än en nåldyna. Frekvens enligt kursdeltagarnas önskemål.

Text: Christina Huhtasaari
Foto: Åsa Martinsson