Under bussresan mot Amman får vi se en DVD där Kung Abdullah II reser runt i landet och gör turistreklam för sitt land i samarbete med Discovery Channel. Vi måste erkänna att vi tar en tupplur efter halva filmen.
Maan city passeras och här börjar landskapet bli mycket flackare. Vi ser dagbrott från fosfatbrytningen. Fosfatet fraktas med smalspårig järnväg till hamnen i Aqaba. En kortare paus för kaffeintag avbryter den långa resan på Desert Highway till Amman, som vi når framåt kvällningen. Vi tar in på Amman Cham Palace och avnjuter vår andra middagsbuffé.
Sammanfattning: En fantastisk naturupplevelse, en lång bussresa och mycket fakta om Jordanien. Vi ser med spänning fram mot resten av resan och somnar snart i varsin skön säng.
FAKTA:Jordanien är en monarki. Kung Abdullah II och drottning Rania.
Jordanien har ca 6 miljoner invånare. Amman är största staden med ca 2 miljoner invånare. Irbid är andra stad och tillsammans har de 70 % av landets invånare. Aqaba har ca 80 000 invånare.
Landet har en ung befolkning, 38 % är under 15 år. Skolutbildningen är gratis upp till universitetsnivå, men sedan kostar det. Det finns 24 universitet varav 10 statliga. Där är kostnaden ca en fjärdel av vad de privata universiteten tar. Barn till armé-, polis- och säkerhetsanställda studerar gratis. Många är välutbildade. Trots det är arbetslösheten stor; 15 % och lönerna låga. Många arbetar utomlands och skickar hem pengar som hjälper upp den negativa handelsbalansen. Turismen bidrar med 15 %. Landet har invandrad arbetskraft, ca 250 000 personer varav 90 % från Egypten. Levnadsomkostnader för en familj i Amman ligger på 500 JOD/månad och det krävs att båda arbetar för att det ska gå ihop.
Aqaba blev 2002 proklamerat som Free zone av kung Abdullah. Det betyder att skattereglerna är annorlunda här, bl.a. kan jordanierna handla skattefritt för upp till 200 JOD här. Valutan är delvis knuten till USD.
Jordanien exporterar fosfat från öknen och pottaska från Döda havet. Ingen tung industri eller stora företag finns; den inhemska marknaden är helt enkelt för liten. Vi ser svarta stråk i berget där järn- och kopparmineral finns, med det är inga brytvärda tillgångar. Däremot har man hittat uran och ett kärnkraftsverk planeras i Aqaba mha Frankrike. Idag produceras elektricitet mha olja som köps in från Irak och Saudi Arabien.
Jordanien består av 76 % öken, 2 % skog och resten halvöken. Landet ligger på andra plats i listan över länder med brist på vatten. Hemmen får vattenleverans en gång per vecka. Varje hus har en tank på 2-3 m3 under mark eller på taket. Projekt att leda vatten från Turkiet via pipelines och från öknen till Amman pågår. Likaså projekteras en vattenledning från Röda havet för att rädda Döda havet som sjunker med ca 1 meter per år. I södra Jordanien regnar det endast ca 125 mm/år i genomsnitt. I norr lite mer 300-400 mm i snitt. I år har det kommit mycket regn och just nu är det grönt; om några månader kommer MYCKET att var uttorkat.
Eva och Karin
Dag 3. Måndag 15 mars 2010
Amman!
Efter frukost buss till Citadellet. Ny entré, invigd av kungen, med de olika härskarperioderna angivna.
Vi tittade först på de romerska lämningarna, pelarna, amfiteatern, mm. Dessutom var det en utmärkt vy över staden som ursprungligen är byggd på 7 kullar och numera på 19 st.
Där finns också det arkeologiska museet, mycket pedagogiskt ordnat i kronologisk ordning. Här finns delar av Dödahavsrullarna, statyn med två huvuden, den enda i sitt slag som hittats, tror man representerar symbiosen man-kvinna.
Sedan tittade vi på vattensystemet – haman – och fick det beskrivet. Mer utsikt över staden och den enorma högt placerade jordanska flaggan. Vi såg resterna av en bysantinsk kyrka från 700-talet, vilken är under rekonstruktion. Citadellet, inte att förglömma som romarna återuppbyggde förstördes senare i en jordbävning. Kupolen i trä och nya pelare, utsirningar mm har byggts ihop med de gamla. Detta har gjorts av spanjorer som också har erfarenhet av denna typ av byggnader. Andalusien har ju tillhört det ottomanska riket under lång tid.
Bussen ner till Down Town och den romerska teatern. Där finns på vardera sidan Folklore museum och Traditional Jewels and Costumes Museum. Här började andarna vakna ordentligt hos oss när vi såg vackra jordanska och palestinska dräkter, tyger, smycken mm. Det andra museet visade bl.a. scener från beduinliv, vävning mm.Vägen tillbaka till bussen var kantad av basarer. Där fanns bl.a. en man som gjorde sandarbeten i små glasflaskor. Anette fick en av vår guide. Trevligt!
Nu hade vi blivit hungriga. Vår guide ordnade take away mat. Falafel och kyckling i brödrulle att avätas i bussen. Gott!
Nu var det dags för Jordan River Foundation, som startades 1995 för att stärka kvinnor och barns möjligheter i samhället.vDet stödas av drottning Rania. Det ligger i en vacker liten trädgård med apelsin och citronträd. Detta var dagens höjdpunkt. Kreativt, smakfullt, välgjort!! Allt, mattor, överkast, kläder, leksaker mm – var gjort av jordanska kvinnor som fått sin hantverkskunskap från sina mödrar i sina hem.
Många deltagare bl.a. jag själv ville åka till ett annat hantverksställe – Al Burgan. Vi hade sett en översvallande artikel i SvD om det här stället. Men efter Jordan River Foundation var detta en liten besvikelse. Ytterligare ett hantverkshus besökte vi innan vi återvände till bussen.
Många hade önskat att åka tillbaka till Down Town på en barganrunda, men när dagen var avslutad var det de mest uthålliga som gjorde slag i saken. De återvände senare på kvällen glad och uppspelta.