Dag 2
Efter en bra sömn i en skön säng på Forsa folkhögskola i eget rum, och en god frukost, är vi på väg med bussen. Vi far via E4 och sedan på vindlande byavägar förbi stora hälsingegårdar med hus och ladugårdar byggda i fyrkant, till Växbo lin fabrik och affär med generösa uteplatser. Solstolar med lintyg och vacker design i trä står på en altan, och i en trälåda vid ingången blommar de skira linblommorna välkomnande.
Här arbetar cirka 15 personer i fabriken och affären. Personalen i affären är klädda i lin, kvinnorna i randiga klänningar och mannen i enfärgad linneskjorta. Gåvorna Växbo lin givit till kungabarnens bröllop är exponerade i en dukning på ett långbord. Otroligt vackert: Viktoria och Daniels gåva är i blått på vit botten med limegröna servetter och höga träljusstakar i samma färg med glas från Småland. Blomsterbuketten i mitten går i harmoni med dukningens färger.
De andra kungasyskonens dukar är i umbra respektive grått på vit botten. I affären finns uppförstorade bilder från linarbetare från förr. Linet är överallt och i många kulörer och storlekar. Bastusitthandduk och disktrasor – den varan som säljs mest. Stuvbitar, lingarn, handdukar. Ja allt är ett eldorado för oss textilare. Vi kan knappt se oss mätta på allt vackert, och inköpen blir många.
I fabriken, bakom affären i samma byggnad, stod just när vi var där, de flesta maskiner stilla, och det var intressant att se att en del förberedelser måste utföras manuellt av två personer. Lunchen intogs på Växbo krog, där långbordet stod färdigdukat. Vi hann även gå runt i bodarna och se hantverk av alla slag.
Vidare till Kilafors – till filtmakeriet och ullspinneriet, som drivs av systrarna Veronica och Jessica Skytt sedan 2007. De kom i kontakt med verksamheten i och med att Veronica arbetar konstnärligt med nålfiltning och tovning, och där finns en sådan maskin. Den maskinen var för stor att flyttas ut ur fabrikslokalen, och systrarna blev erbjudna att köpa fabriken. De fick också löfte att lära sig alla maskiner där. Än i dag är den förre ägaren en support till dem och arbetar där när det behövs.
Systrarna satsar på att bearbeta svensk ull och köper upp från gårdar runt om i vårt land. Det var imponerande att få höra berättelsen om deras arbete. Mor och moster till dem driver sedan länge Åddebo kardverk i norra Uppland. De färgar också garn och ull. En stor kunskap finns ju inom familjen
En trappa upp driver systrarna en fantastisk affär med ull och garn och även smide. Hög kvalitet är deras märke. Tovningsmateriel – Filtning – Tillbehör – Visningsmateriel till hattmodeller, basker, koftor i ull med material i påsar. Vi handlade förstås och alla blev imponerade av dessa två kvinnor!
Några stenkast därifrån ligger Garnbutiken i Kilafors, f.d. Garntjänst, vars namn upphört. Mängder av garner och färdigstickade och -virkade plagg hänger överallt. Alla tillbehör till stickning, virkning, broderi och sybehör finns här.
När vi lämnar affären säger chauffören Ulf att vi har med oss dubbelt så mycket värdefullt som när vi startade i Umeå.
Solen kommer fram på eftermiddagen och sommaren känns i luften igen, och vi far vidare till Järvsöbaden där vi ska äta middag och övernatta. I byn hat Lill-Babs sitt café med affär och en slags utställning av scenkläder från den otroligt långa karriären.
Före middagen går vi, några av oss, en promenad ner mot järnvägen, och där finns ännu en garnaffär. I den möts man av två stora, svarta hundar, och mängder av garn och sybehör. På tillbakavägen provar Harriet från Linföreningen en vinröd linneklänning som passar precis. Glad går hon med den i en påse, och vi andra tillbaka förbi prunkande fruktträd och välskötta Järvsöträdgårdar med blomster i färgsprakande kaskader.
Vid pennan: Ewa Dalgren och medhjälpare Anna Liljestrand