Medlemsträff i Billingsfors
4 december, 2019
Vävstugerunda i Linköping 2019
12 december, 2019

Väverskor på väväventyr

01-vavresa_smalandsdrall-detalj_300x300

Handvävarna i Dalarna-Västmanlands tre dagar långa bussresa med besök på vävdagarna i Glimåkra i slutet av oktober gick som tåget.

Solen sken två av tre dagar, tidsplaneringen var varken för optimistisk eller snäv och programmet var varierat.
34 handvävare varav 28 från vår region och sex från Örebrovävarna deltog i bussresan som startade i Borlänge på torsdagmorgon. Lunch i Askersund och sedan ner till trästaden Eksjö i Småland där Ing-Brith Jonsson, som är ordförande för Handvävare i Jönköpings län, tog emot. Kaffe och smörgås och sedan fick alla prova på att väva ett smycke i smålandsdräll.
Ing-Brith berättade om hur hon suckade när hon fick höra om rikstemat Mångfald våren 2016 men att det slutade med att de återupptäckte en gammal vävteknik: Smålandsdräll. Förutom en egen utställning blev det även en bok med deras vävar.

Övernattning och gemensam middag i Nässjö och sedan upp tidigt fredagmorgon för att åka ner till Glimåkra, som ligger i nordöstra Skåne.
Vävdagarna genomfördes för 35 gången och bjöd på såväl utställningar och försäljning på flera ställen. På Vävstolsmuseet blev det många kära återseende med gamla vävvänner och en fika med hembakat bröd. Strax före fem vände bussen och körde norrut igen. Övernattning i Jönköping som bjöd på regn.

Inte lika tidig start lördagmorgon som fredag men vid nio var bussen packad och på väg norrut. Efter en dryg timmes körning var vi framme i Vadstena där hela gruppen fick en guidad visning av spetsmuseet och deras sommarutställning om textilkonstnären Greta Sandberg som knypplade fantastiska bilder.
Därefter en mycket god lunch på Restaurang Hörnet, som visade sig finnas med på Michelins vita lista. Sedan var det där några av deltagarna steg av innan bussen ankom Borlänge vid femtiden.

Text och foto: Anna Östlund

Smålandsdräll

Smålandsdräll

Doris och Winnie

Smålandsdräll inspektion

Eva bland handdukar

Vävstolsmuseet

Sydostvävarna

Lillmor, Karin och Åsa

Mariana knypplar