Riksårsmötet i Visby 2009


24 - 26 april

Välkomna till Gotland och Visby

Gotland är en ö där historien är mer levande än på många platser. Läget mitt i Östersjön gjorde Gotland till en knutpunkt i handeln. Den gotländska kustens farmannabönder och senare Hansans köpmän i Visby var strategiskt placerade på handelns motorväg på havet.

I modern tid har Gotland åter blivit en mittpunkt i det Baltiska havet, efter att länderna "på andra sidan" återkommit som öppna länder.

Ateljéerna för konsthantverk ligger tätt på ön. Utmärkande är keramik, som har en lång tradition här, och produkter som bygger på ull och skinn. Fåren på Gotland kallas alla för lamm, de små kallas för lammungar. Närodlade ekologiska produkter har lagt grunden till en modern och spännande matkultur.

Stadens bevarade mur på mer än 3 kilometer byggdes på 1200-talet som en gräns mellan stad och land. Den mest omtalade historiska händelsen är den danske kungen Valdemar Atterdags invasion 1361. Den har blivit utgångspunkt för Medeltidsveckan på Gotland, som i tjugofem år har varit den största medeltidsfestivalen i Sverige.

Det stora himmelsljuset, som liknar det på Österlen och i Provence, lockar konstnärer till ön. Från Selma Lagerlöfs och prinsessan Eugenies dagar för hundra år sedan då konstnärer och författare reste till "rosornas och ruinernas stad" och ända till den stora mängden nutida solskens- och kulturturister går en stark linje. Många reser till något som känns både utomlands och hemma.

Det finns två slags människor: de som varit på Gotland och vill komma tillbaka, och de som inte varit här men som längtar hit. Nu är ni alla välkomna, vare sig ni hör till den ena eller andra gruppen.

När ni väl finns här kommer ni att upptäcka att Gotland har mer att bjuda på än vad som kan rymmas i en välkomsthälsning. Stanna gärna några dagar extra för att uppleva mer av Gotland.

Välkomna önskar Gotlands Vävare


PROGRAM FÖR RIKSÅRMÖTET>>
Allteftersom fylls programmet på med uppgifter. Senaste uppgifter inlagda 18 mars 2009


TILL RIKSFÖRENINGENS HEMSIDA >>

© Gotlands Vävare 2009