RIKSFÖRENINGEN FÖR HANDVÄVNING

VÄV EN SITTDYNA TILL VÄVPALLEN

 

Vinnaren av tävlingen "Väv till vävpallen"Inför Riksårsmötet på Gotland 2009 var det utlyst en tävling bland medlemmarna. Temat var: "Väv en sittdyna till vävpallen". Inte mindre än 21 bidrag lämnades in.

Deltagarna i Riksårsmötet lämnade sina röstsedlar i samband med årsmötesförhandlingarna. Vi räknade till 78 röstsedlar.


Vinnare
Det bidrag som fick de flesta rösterna var nummer 18. Sittdynan är tillverkad av Lisbeth Blomberg, Örebrokretsen, som fanns på plats och kunde ta emot sitt pris - ett presentkort på 500 kronor. En dyna vävd i färgeffekt.

Vävnota
Ladda hem vävnotan som pdf HÄR

 

 

 

 

Två tröstpriser delades ut.
Ett pris delades ut för dyna nummer 8, av Kerstin Lindell, Gävleborg, som också deltog i årsmötet, och som kunde ta emot sitt pris. Hon hade lämnat in en beskrivning av sin dyna, som kallades för "Hällar och stain", vävd i gåsöga och med ett lammskinn från hennes systers lamm. (Lamm på gotländska är får, lammets unge kallas för lammunge). Dynan kan också fungera som en kasse.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett andra tröstpris, för dyna nr 8, gick till Marianne Hanzi, Norrbottenkretsen, för en dyna i halvdräll.

 

 

 

 

 

Sittdynorna visades för både deltagarna i årsmötet och för allmänheten i Stora Kapellet i Visby domkyrka, där de var utställda på de väggfasta bänkarna runt "hyllan" i kapellet. Där fanns det också en utställning av domkyrkans textilier.