RIKSFÖRENINGEN FÖR HANDVÄVNING

Grattis Sara – du vann!

Sara BonellI Solvögat nr 3, 2007 inbjöd Riksföreningen för Handvävning till en designtävling där uppdraget var att utforma nästa upplaga av förenings tygkasse. Tävlingen pågick fram till den 15 februari 2008 och Sara Bonells bidrag utsågs till det vinnande.

Sara Bonell är 19 år och kommer från Sävsjöström i Småland. Under det gångna året har hon gått den textila utbildningen på Blekingeläns Folkhögskola i Bräkne-Hoby.

Sara har alltid tyckt att det varit roligt att sy och arbeta med textil. Hon gick en textil inriktning på gymnasiet med planen att söka vidare till högre utbildning inom textil. När gymnasiestudierna var färdiga, kände Sara att hon behövde lära sig lite mer, innan hon var redo för de högre textila utbildningarna. Den textila utbildningen på Blekinge läns Folkhögskola blev Saras val och hennes första riktiga djupdykning i vävämnet.

– Det är först nu som jag har fått lära mig det på riktigt.

Sara Bonells blå väv

 

Sara känner att hon inte hunnit väva så mycket som hon önskat under sitt år på folkhögskolan. Det projekt som Sara känner sig riktigt nöjd med, trots att det var av den större och mer kämpiga sorten, är ett par blågröna halvlinnegardiner i tuskaft.

Så här efter utbildningen vet hon inte riktigt, vad som kommer att hända med vävningen. – Om jag pluggar vidare lär jag säkerligen möta vävningen igen, annars kanske jag skaffar mig en egen vävstol någon gång i framtiden, för jag skulle gärna vilja fortsätta väva.

På frågan om hur hon tycker att handvävning uppfattas i samhället, svarar hon, att den känsla hon får är, att vävning endast förknippas med små gamla tanter som sitter och väver löpare. Sara är dock ett levande bevis på att den föreställningen inte är särskilt välgrundad.

Saras vinnande skiss

 

 

Själv har hon en stark framtidstro på vävningen som hantverk. – Det kommer alltid finnas efterfrågan på hantverksarbeten, det har mer värde, säger Sara Bonell.

Veronica Olofsson.