RIKSFÖRENINGEN FÖR HANDVÄVNING


Medlemsavgift 2016

Tyvärr är det en hel del medlemmar som inte betalt in medlemsavgiften för 2016 än.

Om du är osäker på om du glömt det, så hör av dej till Birgitta, som har en lista på vilka som fattas. Vi hoppas, att du även i fortsättningen vill vara med oss.

Medlemsavgiften för 2016 är 275:- och betalas in på bankgiro 5267-9941.

Obs. att det är olika inbetalningsnummer för medlemsavgift och resan.
 

  


  

Årsmöte

12 mars 2016 kl 11.00 Frykstastugan i Kil. Anmälan till Mona på telefon 0554689092 senast 7 mars.

  

Vävresa till Hälsingland

Följ med oss till vävdagarna i Forsa. Anmälan senast 15 mars till Birgitta 

 

VÄLKOMMEN TILL

VÄRMLAND-DALSVÄVARNA

 

Vår region består av medlemmar i Värmland och Dalsland.

Verksamheten i regionen är att vi träffas några gånger per år.

På våra medlemsmöten försöker vi ha något studiebesök, tema eller

att någon berättar om något intressant ämne inom vävningen.

Det är medlemmarnas önskemål som gör  vår verksamhet.

Nya medlemmar hälsas välkomna till vår förening.

 

 

2016

 

Årsmötet 2016  

Vi träffas som vanligt i Frykstastugan lördagen den 12 mar, med start kl 11.00.  Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar bjuds vi på smörgåstårta och en god kaka. 

Anmälan görs till Mona  på tel 0554-689092, senast 7 mars. Om du har önskemål på specialkost meddela detta vid anmälan.

 

Vid Riksårsmötet i Norrköping kommer utställningen "FÄRGGLATT" att visas. Har du vävt något FÄRGGLATT som du vill bidra med, ta gärna med dig det till årsmötet. Bland medtagna alster röstar vi gemensamt fram vilket el vilka som ska representera Värmland / Dalsvävarna. 

Den 15 – 17 april 2016 är det Riksårsmöte i Norrköping och då har föreningens medlemmar möjlighet att deltaga. Gå in på www.riksvav.se så hittar du allt om detta. 

 

 
18 – 20 maj 2016 VÄVRESA TILL VÄVDAGAR I FORSA, HÄLSINGLAND

Efter önskemål från medlemmar kommer vi att göra en 3-dagars bussresa till Hälsingland i maj, när det är som vackrast ute. Har precis fått klart programmet.

Vi åker på onsdag morgon den 18 maj och denna gång utgår resan från Brunskog med möjlighet att stiga på bussen i Kil – Sunne och Torsby.

Vi kommer att besöka Stackmora Vävstuga utanför Orsa. Där kan man handla Shetlandsgarn i ca 200 färger, Garnet lämpar sej lika bra till vävning som stickning. Det har 4200 m/kg. Det säljs på koner om ca 850-950 gr och kostar 700.--/kg. Finns även på små nystan 25 gram för 25:--/st.

På Stackmoras hemsida www.stackmoravavstuga.se finns garnprover med alla färger.

Lunch äter vi troligen på Ljusdals Hembygdsgård, som många av er känner till.

Ett stopp på Hälsinge Linneväveri i Näsviken planerar vi denna gången också.

Vi övernattar på Best Western Hotell i Hudiksvall.

Torsdagen ägnar vi åt Forsa. Ser på den fina utställningen på Folkhögskolan och deras modevisning. Samt att vi äter lunch där. Efter lunch blir det Vävdagarna på Holma, vävstugan där och fabriksförsäljningen.

Sover en natt till på Best Western Hotell i Hudiksvall.

Fredag styr vi kosan hemåt igen och första stoppet blir på Växbo Lin, där de byggt om och ut butiken och har mycket fint och garner.

Lunch på Lilla K i Bollnäs och möjlighet att handla på Mobackens Växthus där. 

 

Resans pris blir 3200:-- i dubbelrum och enkelrumstillägg med 600:-- inkl. frukost, 3 luncher och 2 middagar. Om vi blir över 30 deltagare reduceras priset med 300:-.

De som anmäler sej kommer att få ett utskick med alla uppgifter ni behöver i början av april, eftersom resterande belopp ska betalas 15 april.

Anmälan till Birgitta Johansson via mail birgitta.lekvattnet@telia.com eller tel. nr 0560-50919, 0704-13 49 47 senast den 15 mars, men gärna omgående.

Betala in anmälningsavgift 500:-- på vår förenings konto 629 10 18-7 senast 15 mars.

 

 

Lördag 1 oktober 2016 firar vi föreningens 25-års jubileum.

Det blir på Silvenska Villan i Säffle kl. 12.00 med Carina Olsson.

Det kommer att bli en MATTANS DAG och vi hoppas ni tar med både gamla och nya mattor. Mattorna kan vara till salu direkt också. Vi får komma lite tidigare, så vi kan skylta före 12.

 
 

Övriga aktiviteter under 2016-02-12

Vi planerar också att göra en utflykt till Kristinehamnstrakten under tidig höst.

 

VÄV 2017 i Växsjö

En liten blänkare också om, att vi har bokat buss och boende i Växjö 20-23 september 2017, då det är stora vävmässan VÄV 2017 där. Mer om den resan längre fram.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Aktiviteter under 2015 

Årsmötet 

Årsmötet hölls i Frykstastugan, Kil. Ett 20 tal medlemmar inkl styrelsen deltog i mötet. 2014 års verksamhets- och revisionsberättelse föredrogs och godkändes likaså verksamhetsplanen för 2015. Mona Andersson utsågs till föreningens representant till Riksårmötet i Karlskrona.

Efter årsmötesförhandslingarna, serverades kaffe och smörgåstårta varpå medhavda vävnader visades och analyserades. Under tiden spånades det livfullt om den kommande utställningen " Det lackar mot Jul".

 

Resedagbok från vävresan till Östergötland 

I lätt duggregn startade vår Östergötlandsresa med 22 förväntansfulla deltagare, men innan vi passerat Kil kunde vi ana solen bakom molnen. Efter en kort kaffepaus blev vår första anhalt Gula Huset strax utanför Askersund. Här blommade det både ute i trädgården och inne på väggarna. Stora vävar med damast med opphämta där våra landskapsblommor dels fanns inplockade med sina färger i lin och ull och dels bara tecknade i varp och botteninslagets ljusa nyanser. Dessa fyllde väggarna tillsammans med gubbatäcken och flamskvävar. En av vävarna, en ”karta ”över Sverige med de olika landskapsblommorna rätt geografiskt inplacerade, väckte allas beundran och habegär. Så vackert! Vävda gratulationskort med olika motiv fanns i de flestas påsar när vi återvände till bussen, ja jag tror att många köpte sitt årsbehov här. Hit ville många återvända.

Nästa anhalt var Vätterns Väveri med ett besök i deras fabriksförsäljning och även här fanns det mycket fint att beskåda och det blev många påsar till bussen. Även billiga vävgarner inhandlades, liksom ett snabbt besök i väveriet hanns med innan vi fortsatte till Motala där vi åt lunch i ett strålande solsken vid Vätterns strand. Efter maten var det en stunds fri tid  innan vi samlades på Konsthallen. Där fick vi en guidad visning av Inger Hasselgren som ställde ut broderier tillsammans med Inger Söderströms keramik. Som ett sista stopp stannade vi på GP´ Vävbod, där vi kunde fylla på våra lager med stickgarner, knappar, mattvarp, mattrasor och allt annat som hör till livets nödvändigheter.

Tidigt nästa morgon tog bussen oss till Östergötlands Ullspinneri i Ödeshög där vi fick en utförlig redogörelse hur företaget hade startats och vi fick bl.a. veta att Japan var deras största kund av stickgarner och att de hade ofta stickkurser för japanskor. En del tog en titt i spinneriet medan andra gick en tur i omgivningarna och såg på de stora ekarna som fanns. Även här fyllde vi på skörden av påsar till bussens innanmäte.

Eftermiddagens program började med ett intressant besök på Slotts -och Domkyrkomuseet i Linköping. Här var det en utställning med gamla kyrkliga textilier och vi fick en guidning genom de tre våningar med underbara saker som fanns här. Nästa punkt var ett besök på hemslöjden där vi lärde oss allt om Östergöta drällens alla möjligheter vad det gäller färger, garnval och tätheter. Dagen avslutades med ett besök i Gamla Linköping där många tog en kaffepaus i solen innan besöken bland alla verksamma hantverkare tog sin början. En affär med knypplingsmönster var för många en höjdpunkt och de lämnade inte butiken tomhänta.

Nästa morgon var det tidig avfärd från hotellet för ett besök på Björke vävstuga där vi togs emot i deras fina utställningshall och fick alla färgställningar och storlekar på dukar och löpare visade för oss i en rasande fart. De väver mest halvlinne och i dräll. Vi fick sedan botanisera fritt bland hyllorna i butiken och innan vi åkte därifrån drack vi elva kaffet i trädgården. Ja, det där med påsar kan ni ju nu och de var många. Eftermiddagen fortsatte med Atelje Norrgården och Ostbiten i Vintrosa. Lite strul att hitta dit hade vi, men när vi väl var framme kom vi till ett underbart ställe, fyllt av vackra saker och garner. Trevliga höns gick och pickade på gräsmattan och vi hade svårt att slita oss ifrån allt det vackra. De hade också en gårdsbutik med många godsaker. Reser ni hit, tag god tid på er. Resan sista anhalt var Fjugesta Vävstuga med tätt mellan vävstolarna. Vävstolarna var fyllda med spännande vävar och vi sög i oss av allt som vi såg..

Vi som var med tackar Birgitta Johansson för en trevlig resa där alla fick se och uppleva mycket roligt och vi var mest imponerade att hon fixade ett alldeles underbart väder utan en droppe regn till oss i denna i övrigt regniga sommar.

Vid pennan Ulla Dersjö

 

 

Sommarutflykt

till Dalsland och Dals-Rostock.

Lördagen den 22 augusti åkte vi till Dalsland. Vi träffades vid "Tant Vanjas Textilmuseum" i Dals-Rostock kl 11.00, där vi börjar med vår egna medhavda fikakorgar. Mer information kommer senare

 

 

 

Föresläsning

med Margret Kålberg och Olivia Bonnevier från Färgkraft 

De berättar om färgernas möjligheter och visar prov på olika sorters färgning och exempel av vävt och stickat. Vi får också  demonstration av  tillvägagångssätt vid olika färgningar.

Sopplunch och kaffe ingår

Föresläsningen är grattis för dig som medlem, icke medlemmar betalar 150;- .

Anmälan senast 14 september  till Ulla Dersjö tel 0570-462144 el 0702571444 eller Birgitta Johansson 0560-50919 el 0704134947.

För vägbeskrivning ring Ulla Dersjö.

 

Utställning

på Sundsbergs Gård Sunne 

 "Det lackar mot jul"    Vernissage 7 november 2015

Som ni hör av namnet på utställningen, ska det bli en utställning med tema Advent och Jul.

Vi vill ha nyvävda alster (som inte varit utställda tidigare). Vi behöver en anmälan om deltagande och vad ni kan visa på utställningen.

Vi har hela Konsthallen och den är stor att fylla, så det behövs en hel del alster.

Det är gratis att vara med på utställningen, men tänk på att Sundsbergs Gård tar 30% i kommission. Du kan också bara ställa ut och visa dina alster utan någon försäljning. 

De annonserar och vaktar utställningen.

Anmälan görs till någon i styrelsen och senast till Årsmötet.  Vi kommer även att ha en träff i höst om utställningen och då är det bra om du har vävt något eller planerat vad du kommer att bidra med. 

 

 

 

 

 

          

ÄLDRE ARTIKLAR

 

Värmlans-Dalsvävarna 2011-2014

Värmlands-Dalsvävarna 2009-2010

 

STYRELSEN

 

Ordförande

Birgitta Johansson

birgitta.lekvattnet@telia.com

Tel 0560-509 19, 0704-13 49 47

 

Vice ordförande

Maria Nyqvist 

maria_nyqvist@yahoo.se 

Tel: 0552-41557 

 

Kassör

Mona Andersson

Tel 0554-68 90 92

 

Sekreterare

Ulla Dersjö

Tel:  0570-462144, 070-2671444

 

Ledamöter

 

Ann-Christin Gustafsson

Tel:0531-30232

 

Wailett Josefsson

Tel 0533-15917 (sommar 20522)

 

Suppleant

Elsy Bråtsjö Nilsson

Tel: 0530-20115

 

Valberedning

Berit Persson

Karin Olsson

 

Revisor

Nea Magnusson

 

Vice revisor

Bitten Bygghammar 

 

Hemsidan

Ulla Dersjö

ulla.dersjo@telia.com

070-2571444, 0570-462144