RIKSFÖRENINGEN FÖR HANDVÄVNING

TEMA

Vi arbetar med ett tema, som är gemensamt och flerårigt. Varje region arbetar på det sätt som man kommer överens om. På riksnivå ordnas ibland kurser i anslutning till aktuellt tema och i Solvögat skrivs det artiklar i ämnet.

Temat löper över två år och avslutas med en utställning till vilken regionerna skickar in sina bidrag.

 

Tema 2016-2018

Har du någon gång funderat på hur många olika sorters vävtekniker det finns? Vilken mångfald som vävningen står för?  Har du någon gång tänkt på vilken enorm variation alla dessa tekniker ger oss? Hur många olika uttryck och stilar vi erbjuds genom alla dessa möjligheter? Om du dessutom lägger till alla olika sorters material och färger som finns är variationerna nästan oändliga.

Nu vill vi visa den mångfald av vävtekniker som finns i vårt avlånga land, att handvävda textilier har en plats i våra liv och hem, att handvävt är modernt och tillför något extra och att handvävt är lika med kvalitet och hållbarhet.
Alla regioner har fått i uppdrag att enas kring en vävteknik som är mycket vanlig/typisk för regionen och/eller landskapet och sedan väva textilier som är moderna och hållbara. Det kan vara något för hemmet eller något för kroppen.

19 april- 12 maj 2018
BOMO, Sveatorget Borlänge

Nu är det klart att vår rikstemautställning Mångfald kommer att visas på BOMO, som ligger mitt i Borlänge centrum.

BOMO – Borlänge Modern – är en regional konsthall och mötesplats med fokus på samtida konst samt arkitektur och design. En plats för reflektion, diskussion och nya intryck om samhället i stort, livet, platsen, samtiden och framtiden. BOMO arbetar med både spets och bredd och med särskilt fokus på barn/unga. Läs mer på borlangemodern.se

Utställningen kommer att visas i minst tre veckor, eventuellt fyra med start 19 april 2018. BOMO vill inspirera, sätta igång nya tankebanor och påvisa möjligheter, därför kommer utställningen att även omfatta aktiviteter och happenings.

Med utställningen Mångfald vill vi dels visa på den mångfald som finns inom vävningen, dels öka kännedomen och kunskapen om handvävda textiler och vad de kan tillföra i form av hållbarhet och design.
De vävar som väljs ut måste uppfylla följande kriterier:
   - Modern och attraktiv design
   - Hållbar
   - För hemmet eller kroppen

Samtliga vävar kommer att presenteras liksom vävaren som skapat den. En utställningskatalog kommer att tas fram med information om varje väv och vävare, varför det är viktigt att samtliga regioner väljer ut sina tre vävar som ska representera regionen senast 15 mars 2018. Vävar och ifylld presentation ska vara Handvävarna i Dalarna-Västmanland tillhanda senast 20 mars 2018. 

En liten film

En facebookgrupp

Handvävarna i Dalarna-Västmanland
Frågor och funderingar? Kontakta Anna Östlund, tel 070-020 40 89 eller mejla anna.k.ostlund@gmail.com

TIDIGARE TEMAN

2014-2016 FÄRGGLATT
Utställning i Norrköping
Se dokumentationen HÄR

2012-2014 KNUTAR I VÄVEN
Utställning i Örebro
Läs om utställningen HÄR

2010-2012 SMYCKA DITT RUM
blev en utställning i Ystad 

2008-2010 BÄRBART presenterades på årsmötet i Östersund.
Hämta en dokumentation HÄR

2006-2008
ANNORLUNDA  VÄXTMATERIAL
avslutades med utställning på Textilmuseet i Borås.
Läs om utställningen HÄR

Utställning Annorlunda västmaterial

2004-2006 YLLEVÄVAR

2002-2004 TRASVÄVAR

2002 ORTSTYPISKT

2001 DEN VITA BOMULLEN

2000 VÄV NÅGOT TILL BORDET

1999 FRÅN VADMAL TILL LUREX

1998 VÄV I SVART OCH VITT