RIKSFÖRENINGEN FÖR HANDVÄVNING

Vinnande bidraget i Designtävlingen,   design Kajsa Rolfsson.

 

 

 

Kajsa Rolfsson – Vinnare i Designtävlingen

 

 

 

”Skyttlarna står för våra förfäders slit och lycka när de tog fram sina egna tyger. Skyttlarna står för en stolthet som alla handvävare borde känna. Vi kan hantverket, vi förstår slitet, vi uppskattar textilierna!”

Kajsa Rolfsson

 

 

 

Kajsa Rolfsson upplever att vi nu köper och förbrukar tyger och textilier i en rasande takt och att respekten för vårt arv, vår tid och vår historia riskerar försvinna. Därför valde hon att i denna designtävling förhöja ett av handvävningens verktyg. Kajsa är utbildad designer mot hållbar utveckling, är 24 år och bor i Kristianstad. Hon deltog i designtävlingen som student vid Önnestads folkhögskolas textilutbildning där hon under året har fått lära sig grunderna i vävning både praktiskt och teoretiskt.

 

Kajsa har sedan tidigare kandidatexamen från designprogrammet för hållbarutveckling vid Linnéuniversitetet. Utbildningen fick henne att öppna ögonen för och vilja att lära sig mer om hantverk och hur vi levde innan globalisering och kapitalism. Efter universitetet kände hon en längtan efter att specialisera sig och få fördjupad förståelse för hantverket bakom textilier. Önnestads folkhögskola valdes då den textila utbildningen där möjliggör att pröva många olika textila tekniker, där bland handvävning. Under året har hon pröva flera olika vävtekniker, vävt provdukar och varierat med olika uppknytningar, utforskat färgeffekt samt gåsöga. Kajsa beskriver att det liksom sprätter i hela kroppen så fort hon tänker på vävning. ”Jag vill veta allt! Förstå allt! Tänk på alla historier varje handvävt tyg har. Var kommer tyget ifrån, vem gjorde mönstret, vem vävde, varför, hur lång tid tog det, hur tänkte de?”


Förutom provvävar har hon arbetat med två olika projekt. I det ena vävde hon halsdukar i alpacka och i det andra var utmaningen att väva ett tyg i ett annorlunda material och sedan sy en väska av det. Kajsa valde att väva med systembolagets plastkassar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

T.V: Väska vävd av systembolagets plastkassar. Formgivning, vävning, sömnad och foto: Kajsa Rolfsson.
T.H: Handvävda halsdukar i alpacka. Formgivning, vävning och foto: Kajsa Rolfsson.

 

Om skapandet
Kajsa har alltid gillat att rita, när hon var liten kunde hon sitta länge och bygga upp små historier runt sitt tecknande. När hon blev större lärde hon sig sticka, virka och måla akvarell. På gymnasiet som sitt examensarbete fick hon chansen att ta fram en egen kläddkollektion i samarbete med ett klädföretag. Det var startskottet och hon bestämde sig för att satsa på skapandet. Inspirationen hittar hon i det äldre textila hantverket samt i mönster och ornamentik. Det är något speciellt med dess rytmik och förmåga att berätta något som hänför berättar Kajsa. Hon vill inspirera, beröra och berätta något med sin design och beskriver att mönster är hennes sätt att nå ut och förändra orättvisor.

Det projekt som ligger Kajsa varmast om hjärtat är mönsterkollektionen Hulda som var hennes kandidatexamensprojekt. På grund av en familjemedlems kroniska sjukdom har hon tillsammans med resten av familjen spenderat mycket tid på sjukhus. Kajsa berättar att sjukhusmiljöerna kan upplevas väldigt sterila och otrygga jämfört med hemmet och hon ville ändra på det. Hon arbetade fram två mönster, tänkta att sitta kring sjukhusängar, för att skapa en mer lugn och trygg atmosfär. Dessa mönster har hon nu vidareutvecklat att passa även i hemmet och ackompanjerat dem med en kollektion brickor för att skapa en roligare och vackrare vardag hemma.

Mönsterkollektionen Hulda. Stockrosor och Krasse tryckta på hellinne som metervara eller på brickor och skärbrädor i björkfaner av Kajsa Rolfsson. Foto: Fredrik Bengtsson.


Framtid
Kajsa tror att vi behöver få en större respekt för textilier och hantverket bakom de kläder vi använder. Hon ser att detta börjar ske i allt större utsträckning där intresset för och debatten kring hållbarutveckling är en viktig del. Kajsa tror på att engagera folk i alla åldrar i vart textilier kommer ifrån och hur de skapas, informera och inspirera så att det inte går i glömska. Vi behöver stötta de eldsjälar som aktivt håller handvävningen levande och tillsammans kämpa för att det textila hantverket ska få en bättre status. Vi kan börja med att se till oss själva, hur bidrar jag med att vävning och hantverket ska få en högre status? Prata med vänner och bekanta om vilka val man kan göra. Som exempel att stödja lokalproducerat, stöd en vävare, köp en handvävd matta. Vävning är en konstform, vårt arv, en kulturskatt, en del av vår historia som behöver bevaras!

Läs mer om Kajsa här:
www.kajsarolfsson.com

www.kajsarolfsson.blogspot.com

Den nya föreningskassen med Kajsas Rolfssons vinnande design kommer börja säljas i Riksföreningen för Handvävnings monter på Vävmässan i Umeå den 18- 20 september 2014.

......................................................

Bakgrund
Riksföreningen för Handvävning bjöd in till designtävling hösten 2013 för att tillsammans utforma nästa upplaga av föreningens tygkasse. Till designtävlingen inbjöds föreningsmedlemmarna samt 28 utbildningar fördelade på 25 skolor över hela landet med vävanknytning. 20 tävlingsbidrag inkom, av dem deltog 6 personer som föreningsmedlem och 14 personer genom utbildning med vävanknytning, tillsammans representerade de 3 skolor. Juryn bestod av riksstyrelsen där Maivor Unosson och Veronica Olofsson inte deltog i juryn p.g.a. möjlig jävsituation.

Ett stort tack till alla som deltagit i tävlingen:
Angelika Borg, Katarina Wrethén, Solvår Nordvik Persson från Västerbottensvävarna
Gisela von Weisz från Uppland-Sörmlands Vävare
Gun Wallgren från Mittvävarna
Margareta Neta Andersson

Deltagande genom utbildningar med vävanknytning
Anna Almqvist och Rineke Vermeulen Wängerstedt från Fristads folkhögskola
Christina Thunborg-Larsson, Elena Semenova Esmail, Eva Ahlman, Kerstin Danielsson från Forsa folkhögskola
Elina Glanby, Elina Rannek, Emilia Svensson, Hanna Hallberg, Ida Olsson, Matilda Roos, Nancy Sandelin samt vinnare Kajsa Rolfsson från Önnestads folkhögskola