RIKSFÖRENINGEN FÖR HANDVÄVNING

”Vävt, broderat och metall”

Välkommen att delta i Riksvävarnas utställning på VÄV 2017

I år är det är det vävmässa i Växjö 21-23 september och Riksvävarna har en egen utställningsyta. Den vill vi fylla men minst ett bidrag från varje region. Du som vill vara med hör gärna av dig till din region. Vi kallar utställningen i dagsläget för ”Vävt, broderat och metall”. Idén är att ditt bidrag är vävt och sedan kombinerat med broderi, stygn och metalliska material.

Riksvävarna kommer också ha en monter där du kan träffa representanter för föreningen. Riksföreningen med alla sina regioner i Sverige är ett fantastiskt nätverk med många aktiviteter i hela landet. I montern kan du få hjälp att hitta vilka aktiviteter som finns i närheten av dig och också köpa några av de senaste profilprodukterna. Vi kommer att ta fram en ny kasse och sälja på Vävmässan.

 

Utställningen

Hur kan man göra? Jo tanken är att basen själva väven kan vara i vilken teknik som helt, i vilka material och färger som du tycker känns bra. Använd stygn, vilka du vill så att det kompletterar och förhöjer väven. Sy små eller stora stygn använd många färger eller endast några. Brodera större eller mindre delar av din väv. Allt som är metall som går att väva av eller brodera med kan du använda. Det kan vara metallknappar, tråd, tyg eller något metallaktigt material. Kombinera, sätt ihop och ha kul.

Vi har bildat en arbetsgrupp som kommer att ha hand om frågor kring utställningen och monterplats. Den består av Eva Hannerz och Charlotte Hellsten Husman.

Regionerna samlar in bilder på vävarna som skickas till Charlotte Hellsten Husman. Arbetsgruppen väljer vilka vävar som ska komma med till utställningen utifrån, mångfald, originalitet och kvalité, samt att minst ett bidrag kommer från varje region. Storlek på vävarna kan variera. Vi kommer behöva några stora och några små, så att det blir en fin utställning. Alla bidrag måste vara monterade och försedda med en namnlapp på baksidan.
Sista dag för inlämning av bild till arbetsgruppen är den 6 juni 2017. I mitten av juni kommer de som har kommit med att få besked och mer praktisk information.

 

Montern på Mässan

Du som gärna vill vara med och arbeta en timme eller två i montern på mässan hör av dig till arbetsgruppen. Vi behöver vara fler då arbetet är intensivt men trevligt.

Vill du hjälpa till, hör av dig till Eva Hannerz.

VÄV 2017 består av en kommersiell del som arrangeras i Tipshallen. På över 6000 kvadratmeter säljs garner, vävstolar, textila redskap och litteratur. Här visas även flera textila utställningar. På ett vävtorg erbjuds många aktiviteter samt möjlighet att prova på vävning och andra hantverk. I anslutning till mässhallen finns Myresjöhus Arena där föreläsningar och workshops anordnas. Läs mer på Svenska Vävrådets hemsida

-------------------------------------------------------------------

Våra vävkassar

2014 Kajsa Rolfsson. >>
2011 Gisela von Weisz. Läs om henne här >>
2008 Sara Bonell. Läs om henne här >>

-------------------------------------------------------------------

RAPPORTER OM VÄVNING

Läs HÄR

------------------------------------------------------------------- 

 

Riksföreningens årsmöten hålls i olika regioner

 2018 20-22 april
Riksårsmöte i Borlänge
Dalarna-Västmanland

 2019 5-7 april
Uppland-Sörmland
 

 

 

Program från några av våra riksårsmöten

Gotland 2009 >>
Skåne 2012 >>
Örebro 2014 >>

Karlskrona 2015 >>
Norrköping 2016 >>
Luleå 2017 >>

 

 

 

Vävmässor
Vi deltar varje år på
Vävdagarna i Glimåkra
och
i de stora vävmässorna
som hålls vart tredje år.

 

 Information om mässorna finns på Svenska vävrådets hemsida