RIKSFÖRENINGEN FÖR HANDVÄVNING

Ankomst till tallinn
Utdrag ur artikel i Solvögat nr 3 07
Riksföreningens resa till Estland maj 2007


Onsdagen den 16 maj äntrade 50 st entusiastiska vävare båten till Tallinn. I min hytt var vi fyra personer som klämde in oss. Det blev så att säga compact living.Toautrymmet med dusch var som en garderob, men det var rent och snyggt. Efter ett hysteriskt skrattande kom vi i alla fall till vila fram på kvällen.

Innan dess samlades vi i ett konferensrum för att få lite information av våra reseledare AnneMarie Helmersson och Kicki Sandberg.

Efter detta berättade Birgitta Crookstone, en av medlemmarna, om sin verksamhet. Hon väver framför allt mattor och det var så kul att höra om hur hon gör sina mönster.

Tovade hattarTorsdag den 17 maj blev det en guidad busstur i Tallinn, vi besökte bl.a. den stora utomhusscen där esterna har sin sångarfestival med 50.000 sångare på scenen och 300.000 åskådare som publik. Vi besökte också Estniska hemslöjden, där det fanns en tovningsgrupp, som gjorde stora puffar, mössor och hattar, tovade ull på siden och hade stora sjok av tovad ull med olika ullsorter och färger för beställning. Stickade vantar i alla möjliga mönster, smide och trä. Vi besökte också The handicraft House där slöjdare från hela Estland lämnade in sina arbeten.

Fredag den 18 maj äntrade vi en buss, som efter 3 timmars färd sydost om Tallinn, stannade vid ett spinneri i Jõgeva. Där fanns en stor, sliten fabriksbyggnad, från den ryska tiden, med gamla ryska spinnmaskiner. Det drevs av ett otroligt charmerande ungt par, med en entusiasm som rörde mig till tårar. De hade köpt detta spinneri för tre år sedan. De har samarbete med Gotland, så därifrån kommer 90 % av ullen,resten från Estland. Ett tvätteri och färgeri i Tartu hjälper dem och sedan spinner de jättefina garner. Nu planerar de att själva tvätta och färga sina garner. När man såg hur det såg ut i de gamla lokalerna som skulle bli tvätteri och färgeri tog man sig för pannan. Vilket arbete! Garnerna säljs sedan i Sverige och genom detta får de bättre priser än i Estland. Sedan besökte vi Nationalmuseet i Tartu, som mer liknade ett hembygdsmuseum. Man kände igen gamla redskap, och de hade en fin utställning av folkdräkter.En stickad kofta

Lördag den 19 maj kort resa till Heimtali Museum, som låg på vägen mot Tallinn. I detta museum fanns gamla samlade textilier från Estland. Det drivs av en av Estlands mest berömda textilkonstnärer Anu Rau. Hennes brinnande intresse var att bevara den gamla mönstertraditionen för eftervärlden. Hon visade studenternas mönsterritningar och målningar. Sedan fick vi besöka hennes hem 400 m från muséet, där hon hade sin ateljé. En gobelängvävstol,som inte var så stor och sedan bara spikar på en list uppe vid taket och detsamma nere vid golvet för stora vävar. Garnförrådet bestod av en korg och lite plastpåsar på golvet.

Det var min berättelse från resan.
Inga Danielsson, Linköping, medlem i Handvävare i Östergötland

 

Band på Heimtali Museum