RIKSFÖRENINGEN FÖR HANDVÄVNING

Guldskytteln 2015

Mariana Eriksson Guldskytteln 2015

 

Jag var tvungen att titta efter i almanackan att det inte var den 1 april när jag fick veta att jag har fått Guldskytteln 2015. Det berättar Mariana Eriksson. Hon är både glad och rörd över att hon har fått Riksföreningen för Handvävnings pris Guldskytteln 2015.
– Jag är jätteglad och känner mig hedrad över att få en utmärkelse som innebär att man har gjort något för handvävningen, säger hon på telefon en knapp vecka efter prisutdelningen i Karlskrona.

Mariana Eriksson är ett välkänt namn i handvävningskretsar. Hon har i över 30 år undervisat textillärare i handvävning vid Uppsala universitet och varit en av dem som har sett till att det sedan 2003 finns en forskarutbildning i textilvetenskap, samt att textilvetenskap tillhör den konstvetenskapliga institutionen och inte längre den hushållsvetenskapliga. Dessutom är hon lektor i textilvetenskap och det utan att ha disputerat.
– Jag fick möjligheten att skicka in mina samlade erfarenheter och meriter för att få dem sakkunniggranskade av två oberoende professorer. Och de bedömde att mina meriter var likvärdiga med en doktorsavhandling, berättar Mariana Eriksson.

Meritlistan är lång. Förutom arbetet på textilvetenskapliga institutionen i tre decennier har hon varit aktiv i såväl Vävlärarnas riksförening (det som senare blev Riksföreningen för Handvävning) som i Svenska Vävrådet. Hon har dessutom skrivit tretton böcker, de flesta av dem tillsammans med andra vävare. Idéinspirerande vävning är det område som ligger henne varmast om hjärtat – där hon testar och utmanar både material och teknik. Favoritvävtekniken är tuskaft.
– Det kanske låter lite konstigt, men jag gillar tuskaft och försöker hela tiden hitta nya uttryck, det kan vara både genom att använda udda material och genom att utmana tekniken. Till exempel hur grovt kan man väva? Det grövsta jag kom till var att använda Fantti-garn i varpen. Och då var det solvögat som satte gränsen.

Mariana Eriksson tycker om att utmana och experimentera. Hon har alltid uppmanat sina studenter att ifrågasätta och våga testa sina idéer.
– När jag utbildade mig till textillärare fick man varken ifrågasätta det läraren lärde ut eller testa egna idéer. Allt skulle förbli som det alltid varit, berättar hon.
– Det var först när jag gick en kurs i formgivning för Edna Martin på Handarbetets Vänner som jag fick lära mig att det är okej att tänka själv och att ifrågasätta. Jag brukar säga att Edna Martin befriade mig från min utbildning.

Pekfingrar kallar hon det, och ännu i dag vid 73 års ålder, är det något som hon har mycket svårt för. Det är genom att vara tillåtande och inte ha alltför många regler som det finns utrymme för skapande och därmed utveckling.
– Det handlar inte bara om att tänka själv utan att tillåta sig att tänka i nya banor, tillåta sig att testa. Ibland blir det fel, men det innebär ju att man lärt sig något. Jag brukar säga till mina studenter att hellre misslyckas med något än att inte våga prova. För då har man lärt sig något.

Juryns motivering
”Mariana Eriksson, Knivsta, är en värdig pristagare av Guldskytteln. Mariana har under hela sitt liv varit en god ambassadör för vävningen, både i sin yrkesroll och på sin fritid. Mariana har som vävlärare och som lektor i vävning, inom textillärarprogrammet och ämnet textilvetenskap vid Uppsala Universitet inspirerat många studenter.
Mariana är en god pedagog och har skrivit flera vävböcker, både själv och tillsammans med medförfattare. Mariana har en gedigen grund i vävteorin och är en fantastisk inspiratör som delar med sig av sin kunskap och jobbar för att vävningen ska leva vidare. Hon är inte främmande för otraditionella material eller att tänka nytt vad det gäller teknik. Genom att väva användbara saker vill hon locka yngre att börja väva. Mariana har haft ett stort engagemang och flera uppdrag inom Vävlärarföreningen, (nuvarande Riksföreningen för handvävning) och Svenska Vävrådet. Som föreläsare, kursledare och författare är hon känd över hela Sverige.
Juryn anser att Mariana mer än väl uppfyller samtliga kriterier för att utses som pristagare av 2015 års Guldskyttel.”

Jury för Guldskytteln 2015 har bestått av Susanna Harrysson, hemslöjdskonsulent, Slöjd i Väst, Marie Ekstedt Bjersing, huvudlärare i vävning på Sätergläntan, Frida Lindberg, ägare av Alice Lund Textilier, Lisbeth Granberg, Riksföreningen för Handvävning, samt som administratör Hanna Isaksson, ordförande Riksföreningen för Handvävning.